ENERGISPARA – Bli mer medveten

Att lägga energi på det man vill ha och inte slösa på sådant man vill undvika kan för många vara en konst. Det handlar om att vara medveten och fokusera rätt!
Kan du göra något åt situationen eller ligger det utanför din kontroll? Vill du spara på din egen energi, välj att lägga fokus där du kan påverka. Det vi kan påverka är oftast inom oss själva och hur vi väljer att agera i varje given situation. Vill vi kontrollera eller förändra situationer, personer eller den omvärld vi har omkring oss? Hur ofta fungerar det? Hur mycket energi får vi lägga på det?

Oftast är det vår relation till situationen och hur vi väljer att förhålla oss till den som är det enda som behöver förändras. I vissa fall är det saker i vår omgivning som behöver förändras. Vi kan då välja att lämna situationen om vi inte väljer att lägga kraft på att förändra den. Det fiffiga är att när man bestämmer sig för att välja hur man agerar i en situation eller ett möte med en viss person, det är då som situationen och personen förändras! Kan det vara såhär lätt? Åtminstone kommer du att uppleva det så. Har du varit med om att du upplever en viss person har förändrats? Personen i fråga upplever inte att denna har förändrats, ingen annan upplever det heller, förutom du! Då är det ditt val eller din utveckling som gör att upplevelsen av samma person upplevs annorlunda.

Exempelvis en bekant som du tycker är jobbig. Du upplever att hon, varje gång ni ses, klagar på saker om sitt jobb, på jobbiga kollegor, en dålig chef, dåliga arbetstider, klagolistan är lång.
Varje gång du möter henne vet du att hon kommer att beklaga sig över sitt dåliga jobb. Du blir riktig irriterad och försöker göra samtalen så korta som möjligt. Skulle du välja att byta förhållningssätt till din bekanta genom att bara notera vad hon säger utan att värdera kommer du att upptäcka att du slutar irritera dig på henne. Du kanske till och med upptäcker att hon inte klagar lika mycket längre. Vad är det som har hänt? Är det din inställning som gör att du inte reagerar likadant längre? Är det din nya inställning som inte längre lockar fram de sidorna hos henne när ni möts? Eller kanske båda två samverkar på ett spännande sätt?
Oavsett vilket så lägger du mindre energi på att bli irriterad över småsaker och ditt humör är bättre. Genom att välja något annat.

Varför tar vi upp det här på en sida som handlar om att förebygga psykisk ohälsa? Därför att det är just vad det handlar om. Inställningen till livet. Att lägga energi på rätt ställen, att vara medveten om hur vi väljer att spara och lägga energi på rätt saker. Dessutom förhållningssätt till andra människor, att vi kan påverka oss själva mer än andra men också vara att bli bättre förebilder som inte klagar och väcka andras ”klago-känslor”.

TIPS: Prova något nytt!

Genom att träna på att förändra sig i små steg tränar man på att förändra sig i de större besluten i livet. Att bli mer sann mot sig själv.

– Sätter du dig alltid vid samma plats hemma vid frukost/middagsbordet? Testa att ändra om, se reaktionerna hos övriga, det här kan vara riktigt roligt.
– Vilken sko tar du på och knyter först när du ska ut på joggingrundan? Troligen har du en rutin och gör samma sak utan att tänka på det, testa att ta på den andra skon först nästa gång….
-Tvättar du håret först eller kroppen? Testa att göra tvärtom.
-Tar du samma väg på jogging eller promenaden? Testa att ta en helt annan väg en den/de du brukar. Omväxling förnöjer…
-Bäddar du sängen varje morgon, om du redan gör det, gör det nu medvetet, tänk hur du bäddar, gör annorlunda nästa gång.
-Hur gör du när du kommer hem, lägger du nycklarna på samma ställe det första du gör och sedan hänger du upp jackan? Gör tvärtom (och kom ihåg var du lägger nycklarna om du väljer att ändra ställe).

Det finns så många sätt att göra förändringar och man kan ha roligt längs vägen. Det är spännande.

Välkommen till första dagen på resten av ditt liv, fullt av spännande överraskningar, massa energi eftersom du nu kommer att börja spara energi.
Grattis. Livet är här och nu, skall levas och livet är underbart.